Представяне на книга „Розов храст и сладко от смокини“ в Бургас

От тридесет години, по инициатива на ЮНЕСКО, 23 април е ден, в който се възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата и сила.
И тази година на този ден в Бургас афиша с културни събития бе богат и интересен. Библиотекари, книжарски работници, издатели отбелязаха по подобаващ начин Световния ден на книгата и авторското право. В заемна служба на Регионална библиотека „П.К.Яворов“ трима бургаски автори представиха своите книги и разказаха за себе си. Присъстваха читатели от всички възрасти.
Поетесата Елка Василева чете свои най-нови стихове, а белетристите Стоян Георгиев и Слави Томов – откъси от бъдещи книги. Дискутира се върху какво и как трябва да се чете, защо България няма Нобелов автор за литература, какво е творчеството за човека, как младите хора възприемат книгата.
За пети път книжарница “Хеликон” в Бургас отпразнува с четене този ден. Ученици от езиковите гимназии в града поднесоха на публиката Шекспир и Сервантес в оригинал. В часа на поета звучаха стихове на Байрон, Ботев, Яворов, Далчев и Геров. Отделено беше време за класиците, навършили кръгли годишнини от рождението си – Лев Толстой, Никос Казандзакис и Димитър Талев.
Не бяха пропуснати и децата. Часът на техните любими автори Ран Босилек и Селма Лагерльоф събра много от тях в желанието си да прочетат любими откъси от техни книги. Всички участници в този маратон на четенето бяха наградени с книга.
Пловдивското издателство „Хермес“ гостува в Бургас в книжарница „Пингвините“. Те представиха книгата на варненската авторка Красимира Кубарелова „Розов храст и сладко от смокини“. На чаша бяло вино, сладко от смокини и сред аромата на момини сълзи авторката разказа за създаването на книгата. Сподели пред бургазлии за новите си творчески планове. Поднесе на почитателите си книги с автограф.
Един обикновен ден, но за четящите хора това бе време да отдадат заслужено внимание на книгата. Да осъзнаят силата на своя духовен спътник и да продължат нататък, защото четенето е безкраен маратон и стремеж към нови и нови познания.

Соня Кехлибарева